Caféfotograferna började genom att någon lade ut en fråga på Fotosidan om det fanns intresse för att träffas och diskutera varandras bilder, allt i förhoppning om att lära och utvecklas som fotograf.

Medlemmarna

Deltagandet var och är helt öppet, alla är välkomna att delta på våra möten. Vi har medlemmar som har stor erfarenhet och som mer eller mindre lever på sitt fotograferande, medan andra har ett nytt intresse och vill ha hjälp att komma igång. Vi försöker också hjälpa varandra genom att visa nya objektiv, prata om kamerainställningar och liknande.

Efter ett tag har det blivit en kärntrupp som nästan alltid är på plats, men detta är givetvis upp till var och en, alla får komma ofta föstås!

Våra möten

På mötena pratar vi om bilder som vi vill ha respons på. Vi gör inte detta på nätet, det är lätt att bli missförstådd i text och vi vill ha en trevlig stämning. Det är högt i tak, och vi försöker alltid att både se det som är bra i en bild, samt komma med förslag på förbättringar, andra sätt att beskära med mera. Vi ses var tjugonde dag och har ofta ett tema som den som vill kan föja för inspiration, men det är inget krav, man får visa vad man vill.

Vill man ha en bild diskuterad är det bra att ha med den, antingen genom att ta med en surfplatta eller dator för att visa den, eller genom att visa en papperskopia. (Man kan givetvis kolla om någon annan har med digitala media också!)

Ibland gör vi också fotovandringar för att plåta tillsammans, vi har fotat gatljus kring jul, tagit makrobilder, turats om att vara modeller med mera. Fotovandringarna äger rum utanför de vanliga cafémötena.

Utställning

Idén till en utställning tog fart mest som löst prat, men Anna hade kontakter med biblioteket i Fisksätra, sedan hon varit där och pratat om sitt författarskap, och en mer konkret tanke föddes. Vi bestämde att alla som varit på minst tre möten med gruppen var välkommen att ställa ut, och fyra antog utmaningen. Några har ställt ut tidigare och för andra blir det premiär. Det blev lagom att ha sju bilder var, och sedan har vi givetvis finplanerat.

Namnet

Namnet Caféfotograferna kommer av att vi alltid har våra träffar på ett café i Stockholm. Mötena är i stort sett var tjugonde dag (för att rotera veckodag om man har andra kurser, kvällsjobb eller annat). Numera har gruppen en egen sida på Facebook där vi kan lägga upp bilder som vi ska diskutera på nästa möte, skriva vad som hände senast, komma med uppslag till gemensamma fotoutflykter med mera.

Vill du bli en Caféfotograf?

Besök gärna vår grupp på Facebook och bli medlem (kräver att du har ett eget gratis konto på Facebook), och börja kom på våra möten på Café Avenyn, Kungsgatan 51 i Stockholm. Klicka här för att komma till Facebookgruppen (öppnas i nytt fönster).

 
 

Caféfotograferna