Efter ett antal år med egna studier, trevlig och njutbar fotografering för egen del, blev siktet inställt på att även glädja andra i bild och kunnande. Främst för att ta fram trevliga, starka och fängslande bilder som väggprydnad, men även att kunna erbjuda ambulerande fotograferingstjänster, med eller utan studioutrustning.
 
Min stora mängd hobbies i livet har fört mig in på många olika ämnesområden. Fotograferandet är lite av en sammanlänkande verksamhet som passar mig bra i såväl yrkes-, hobby- och privatliv. Jag hade kunnat tänka mig ett liv som enbart fotograf om jag inte etablerat mig som fjärrtågklarerare och tågledare, dvs trafikledare och planerare av järnvägstrafik. En vardag som samtidigt alltid varit en liten "hobby" i sig. Detta återspeglar sig gärna i olika former av järnvägsmiljöfotografering. Kameran tar jag med andra ord med mig ständigt, i princip över allt. Allt sedan jag fick min första systemkamera i konfirmationspresent på femtonårsdagen.
 
Fotograferingsmässigt har jag alltid varit fängslad av dokumentärfotografering, där bilden skapas i kameran och aldrig manipuleras i något bildbehandlingsprogram. Jag fotograferar gärna evenemang, där jag får chansen att smälta in i miljön så obemärkt som det bara går. Merparten av personer blir som bäst när de har vetskapen om att de kan bli fotograferade men inte märker detta. Helt enkelt avslappnade och naturliga personer, skönheter och modeller.
 
Under senare tid har jag dock även sett skönheten i välförberedd fotografering, barnfoto, modefoto, porträttfoto och bröllopsfoto med mera. Så även viss bildredigering, där så är önskvärt, bildförstärkande och kanske till och med extra konstnärligt. Jag förälskar mig gärna i  resultatet av svåra ljusförhållanden och behåller mestadels den vitbalans som är så nära sanningen som möjligt, så nära den stämning och de förhållanden som kunde upplevas på plats, vid fotograferingstillfället.

Ett brusande Stilla hav

(201004255232)
Längs vägen "Highway 1" hade jag under två dagar sett stilla havets vackra och energirika vågor. Väl vid en sandstrand, strax norr om San Francisco, fick jag en bild av stillahavskustens våglek, uppiskade vattenånga och härliga klimat. 

Lars Ålander

 

 

En målinriktad förflyttning

(20080616P616201)
Under min weekendvistelse i Paris hårdtestade jag för första gången en av Olympus verkliga äventyrskompaktkameror. Att jag direkt blev vän med de manuella inställningar som kunde göras bör framgå av bilden från järnvägsstationen Charles De Gaulle, där alla (så även jag efter ett litet fotostopp) målmedvetet strävade mot flygplatsens hjärta.

En mås i Grekland

(200908265515)
Att komma upp i jämnhöjd med måsfåglarna bjöd mig chansen att skapa en härlig vattenmiljöbild från Grekland.

Unga i möte

(201009293935)
Längs en vacker gång i hotellkomplexet på Kreta försökte jag fånga ett par kattungars lek. Den perfekta bilden kom dock när ett litet barn också ville vara med och dessutom framför kameran. Föräldrarna tycktes bara roade och lika förväntansfulla som jag av de unga i möte.

Ett regnigt Paris

(201010158606)
En regnig och mörk kväll i Paris bjöd chansen att skapa kreativt, i bild med spännande ljus och en sagolik känsla.

Var det någon som såg?

(201010160395)
Bilden fotograferades en sen oktoberkväll i Paris. Bilden gav mig som fotograf en känsla av att blommorna inte var ämnade för honom själv. Letade han någon att ge dem till eller var han på flykt med dem?
Var det någon som såg?

Hotellfrukostblomma

(201210070513)
Med ett nytt Tilt-shift-objektiv vid hotellfrukostbordet, Scandic Plaza Umeå, var det nära till hands att skapa lite frukostkonst. En blomma som länge kommer att vara förevigad och ihågkommen.